Rodno osjetljivo liječenje: Ključ za uspješan oporavak žena od ovisnosti

Ovisnosti o drogama i psihoaktivnim tvarima su se postupno povećavale od početka pandemije Covid-19. Zlouporaba droga i poremećaji vezani uz prekomjernu upotrebu psihoaktivnih tvari utječu više na muškarce nego na žene, ali razlika u spolu se nastavlja smanjivati. Najnovije statistike pokazuju da je 22 % muškaraca i 17 % žena koristilo ilegalne droge ili zloupotrebljavalo receptne lijekove u protekloj godini (Hazelden Betty Ford Foundation, 2023).

Istraživanja pokazuju da žene mogu biti osjetljivije na pojačavajuće učinke stimulansa i brže počinju uzimati kokain kao supstituciju. Istodobno, žene također mogu biti osjetljivije na učinke kokaina na srce i krvne žile od muškaraca, te do kobnih posljedica može doći dosta ranije.

Želja za mršavljenjem ili suzbijanje apetita često igra značajnu ulogu u korištenju stimulansa kada je riječ o ženskoj populaciji, uključujući metamfetamin, kokain i druge. Kao i kod kokaina, žene počinju koristiti metamfetamin ranije od muškaraca i postaju ovisnije o metamfetaminima.

Stimulansi

Korištenje svih droga, uključujući stimulanse, značajno je poraslo tijekom pandemije Covid-19 kod oba spola te i dalje nije stagniralo. Stimulansi su kemijske tvari koje potiču funkcioniranje središnjeg živčanog sustava; „podižu“ raspoloženje, povećavaju osjećaj ugode, održavaju stanje budnosti i proizvode osjećaj euforije; te dolaze u obliku receptnih i ilegalnih droga.

Receptni stimulansi uključuju:  Ilegalni stimulansi uključuju:  
– Adderall
– Dexedrine
– Preludin
– Meridia
– Metamfetamin
– Kokain
– Metkatinon  

Opioidi

Zlouporaba opioida je eksplodirala proteklog desetljeća, s 2,7 milijuna osoba starijih od 12 godina koje ispunjavaju kriterije za poremećaj upotrebe opioida, tj. prikazuju simptome ovisnosti. Među korisnicima opioida, 9,7 milijuna koristi receptne analgetike.

Istraživanja sugeriraju da žene lakše dolaze do opioida te da će vjerojatnije prije dobiti recept za opioidne analgetike od muškaraca. Također, žene su i sklonije  zlouporabi ovih tvari kako bi se same liječile od problema poput anksioznosti i stresa koji su neizbježne komponentne modernog i ubrzanog načina života.

Međutim, postoji i pozitivan pomak kada je riječ o ovisnosti o opioidima. Naime, medicinsko liječenje ovisnosti o opioidima u proteklih nekoliko godina napravilo je značajne korake unaprijed, pružajući nadu mnogim korisnicima koji pokušavaju prekinuti ciklus ovisnosti.

Liječenje i oporavak

Žene i muškarci drugačije reagiraju na različite lijekove, a istraživanja o ženama u liječenju od ovisnosti je mnogo manje. Međutim, kako se provodi sve više istraživanja o ženskim reakcijama na različite terapije, dobivamo bolje razumijevanje tih razlika prema spolu, što omogućuje nove putove liječenja u budućnosti.

Uobičajene terapije za žene s poremećajima vezanim uz upotrebu supstanci obično uključuju kombinaciju medicinskih tretmana i terapijskih pristupa usmjerenih na psihološke i socijalne aspekte ovisnosti.

Ovi pristupi mogu uključivati:

Farmakoterapiju – Upotreba lijekova, poput buprenorfina ili metadona za liječenje ovisnosti o opioidima, ili naltreksona za liječenje alkoholizma, može pomoći u smanjenju žudnje i ublažavanju simptoma povlačenja. Ovi lijekovi često se kombiniraju s terapijom kako bi se postigla bolja dugoročna stabilnost.

Ponašajnu terapiju – Terapije kao što su kognitivno-bihevioralna terapija, terapija motivacije i terapija obitelji mogu pomoći ženama u razumijevanju njihovih ovisničkih ponašanja, razvoju vještina za suočavanje i rješavanje problema te poboljšanju interpersonalnih odnosa.

Podršku zajednice – Sudjelovanje u programima podrške poput grupnih terapija, anonimnih alkoholičara (AA) ili sličnih organizacija može pružiti ženama podršku, razumijevanje i motivaciju za oporavak.

Psihološku podršku – Individualno savjetovanje ili terapija s obučenim stručnjacima može pomoći ženama da rade na svojim emocionalnim problemima, traumama ili drugim pitanjima koja doprinose njihovoj ovisnosti.

Edukaciju – Edukacija o ovisnosti, njezinim uzrocima i posljedicama, kao i o različitim metodama liječenja, može osnažiti žene da preuzmu kontrolu nad svojim životima i donose informirane odluke o svom oporavku.

Kroz kombinaciju ovih terapija i podrške, žene koje se bore s ovisnošću mogu postići dugoročni oporavak i poboljšati kvalitetu svog života. Važno je da se liječenje prilagođava individualnim potrebama i okolnostima svake žene kako bi se osigurali najbolji mogući ishodi liječenja i tretmana. Isto tako, bitna je prilagodba terapijskih pristupa individualnim potrebama, preferencijama i kontekstu svake žene. To može uključivati integraciju holističkih pristupa koji se fokusiraju na tjelesno, emocionalno, socijalno i duhovno blagostanje.

Kontinuirano istraživanje o utjecaju spola na ovisnost i liječenje ključno je za poboljšanje terapijskih pristupa i postizanje boljih ishoda liječenja. Uključivanje više žena u klinička ispitivanja i analiza spolnih razlika u odgovoru na terapiju može pružiti dragocjene uvide i informacije za daljnji napredak u području suzbijanja i tretiranja ovisnosti.

Literatura: https://www.hazeldenbettyford.org/articles/unique-challenges-of-women-and-addiction https://www.innerbody.com/addiction-in-women

Podijeli ovaj post

Vezani članci