Pitajte stručnjaka, pitajte stručnjakinju

Nekad nam najviše znači ljudski kontakt i savjet. Ovo je mjesto gdje možete tražiti i dobiti podršku. Postavite našim stručnjacima i stručnjakinjama pitanje ili zakažite savjetovanje!

Sanja Filipović, psihologinja

Sanja je psihologinja s više od trideset godina radnog iskustva. Nakon dugogodišnjeg rada u Italiji s ovisnicima.cama te drugim osobama sa psihosocijalnim teškoćama, vraća se u Hrvatsku gdje nastavlja rad na prevenciji i suzbijanju ovisnosti kao psihologinja Udruge “Vida”, čija je osnivačica i predsjednica. Prije punih deset godina, Sanja pokreće interaktivni internetski portal za ovisnike.ce, konzumente.ice i eksperimentatore.ice te njihove obitelji, a svoje iskustvo pretočila je i u platformu Dalekozor. Radno iskustvo koje je stekla u različitim organizacijama civilnog društva i ustanovama u Hrvatskoj pridonijelo je njezinom profesionalnom razvoju, sagledavanju problema s različitih aspekata i usmjeravanju korisnika.ica u poduzimanju odgovarajućih koraka u njegovom rješavanju. Trenutno radi u Udruzi “Vida” gdje uz rad s korisnicima vodi grupe podrške roditeljima ovisnika.ca, te u Talijanskoj srednjoj školi u Rijeci kao stručna suradnica psihologinja i profesorica psihologije.

sanja@dalekozor.org

Ivona Mladina, psihologinja

Ivona je psihologinja i psihoterapeutkinja. Iskustvo je gradila u javnom i privatnom sektoru na radnim mjestima psihologinje u području psihologijske dijagnostike, savjetovanja i edukacije. Prije šest godina otvorila je svoju privatnu psihološku praksu gdje pruža usluge psihološkog savjetovanja i psihoterapije te surađuje s većim poduzećima kao edukatorica i facilitatorica u području organizacijskog razvoja. Trenutno radi i u Udruzi “Vida” kao psihologinja i voditeljica Stambene zajednice za rehabilitirane ovisnike/ice u Lokvama te voditeljica osuđenika/ica s problemom ovisnosti koji u “Vidi” izvršavaju sankciju rada za opće dobro. Ivona je predsjednica Udruge “Elan” kojoj je u fokusu rad s mladima i za mlade, posebno u području prevencije ovisnosti.

ivona@dalekozor.org

Tomislav Ahel, psihijatar

Tomislav je psihijatar u Domu zdravlja Primorsko-goranske županije. Psihijatriju je specijalizirao 2012. godine pri KBCu Rijeka, a prije toga radio je kao liječnik opće i hitne medicine. Kontinuirano se profesionalno usavršava, a posebno je fokusiran na rad s mladima. Tomislav voli sve životinje, ali naročito svoje pse s kojima provodi najveći dio slobodnog vremena.

tomislav@dalekozor.org

Ovdje možete pronaći najčešće postavljana pitanja našim stručnjacima i stručnjakinjama. Ako ne možete pronaći što vas zanima Pitajte stručnjaka, pitajte stručnjakinju ili pronađite određenu temu na našem blogu Atlas.

Dobar dan.

Imam jedan upit vezan uz mog dečka i njegovu konzumaciju alkohola. On skoro svaki dan nakon posla ode s prijateljima u kafić i dođe doma vidno pijan. Nemam ništa protiv toga da nakon posla ode s prijateljima i opusti se uz pivu-dvije, no ovo već prelazi sve granice.

Ne znam je li to samo neka njegova faza ili trebam reagirati da se situacija još više ne pogorša?

LaRi

Draga LaRi,

Nažalost, upit ne sadrži dovoljno informacija da bi se mogla procijaniti stanje tvog partnera. Odgovor na ova pitanja mogao bi dati samo stručnjak koji bi s tvojim dečkom obavio dijagnostički intervju i donio svoje zaključke.

Tvoja je zabrinutost razumljiva i opravdana. Imaš pravo tražiti od svog partnera da potraži stručnu pomoć ukoliko nije u stanju promijeniti svoje štetne navike!

Moguće je da naiđeš na njegov otpor i nerazumijevanje problema, kojeg ti vidiš, a on ne, stoga bi bilo dobro da mu svoje viđenje problema i obrazložiš.

Ne moraš, pritom, govoriti o zdravstvenim i ekonomskim posljedicama koje nosi problematična uporaba alkohola u periodu od sljedećih 10 ili 20 godina – dovoljno je da se držiš sadašnjosti i kvalitete partnerskog odnosa kojeg imaš s osobom koja je (u vremenu koje treba dijeliti s tobom!) kontinuirano u stanju alkoholiziranosti.

Reakcija okoline osobe koja konzumira sredstva ovisnosti vrlo je važna u prepoznavanju problema od strane samog konzumenta, budući da se ozbiljnije zdravstvene i socijalne posljedice ne pojavljuju u prvim godinama konzumacije te prevladavaju pozitivni efekti psihoaktivnih tvari.

Drugim riječima, problem sad vjerojatno imaš ti, a ne on. On ga može imati ako ti problematiziraš situaciju, na što imaš sva prava s obzirom da si s tom osobom u bliskom odnosu i s njom planiraš budućnost.

Tvoje razmišljanje o tome da bi mogla izazvati pogoršanje u situaciji pijenja tvog dečka već te stavlja u poziciju žrtve, nekog tko situaciju trpi i osjeća se gotovo ucijenjeno te se ne usuđuje ni razmišljati o vlastitoj poziciji u takvom odnosu i vlastitim potrebama u životu. Sagledaj svoju sadašnju poziciju u tom odnosu i njenu perspektivu! Zauzmi se za sebe i tako ćeš možda biti od pomoći svom partneru.

Pozdrav,

Trebam stručni savjet i pomoć.

Riječ je o frendici za koju sumnjam da se navukla na kocku. U zadnje vrijeme se čudno ponaša, stalno posuđuje novce od različitih ljudi, a kad ju pitam gdje je tako brzo potrošila tako velike svote novaca, uvijek nađe neki besmisleni izgovor. Sve je počelo kada ju je dečko ostavio i prekinuo dugogodišnju vezu nakon čega je jedno kratko vrijeme bila i na antidepresivima. Već prije je ona znala tu i tamo kockati, ali mislim da je ovoga puta fakat uzelo maha.

Deo

Dragi Deo,

To što opisuješ zvuči kao reakcija tvoje prijateljice na neželjenu životnu situaciju u kojoj se našla – prekid veze. Promjena ili pad raspoloženja, gubitak uobičajenih interesa i povezane teškoće (zbog kojih se vrlo vjerojatno i javila za pomoć psihijatru!) normalna su reakcija na gubitak koji je doživjela. Ipak, stanje za koje je psihijatar procijenio da je potrebno uzimati lijekove uz rizično ponašanje povezano s kockanjem koje navodiš – a koje smatram da si dobro detektirao – daju vrlo opravdan razlog za brigu.

Nije neuobičajeno da se kao reakcija na neočekivan, intenzivan ili kronični stres razvije neki psihički poremećaj, poput depresije, a potom kao pokušaj samoizlječenja, neki oblik zlouporabe supstanci ili ponašajna ovisnost – baš kao što je kockanje u ovom tvom slučaju. Kompulzivno kockanje ozbiljan je problem koji osobu koja kocka, ali i njezinu okolinu (obitelj, prijatelje, kolege na faksu) može dovesti do značajnih poteškoća u odnosima, kao i u društvenom, radnom i financijskom funkcioniranju – da ne navodimo probleme emocionalnog funkcioniranja koji se nalaze i u osnovi samog problema s kockom – a oni se razvijaju još i dalje kroz ponavljanje rizičnog i kompulzivnog ponašanja. Osoba koja ima problem kockanja, kao i druge osobe s problemom ovisnosti, često, a pogotovo u ranim fazama razvoja poremećaja, problem uopće ne prepoznaje. Najčešće zato što su ‘benefiti’ koje osjeća veći od poteškoća. No poteškoće se povećavaju s daljnjim razvojem ovisničkog ponašanja. Zbog toga sama ne traži pomoć, već nudi izgovore, ponekad vrlo iracionalne ili neuvjerljive, za svoje ponašanje koje drugi smatraju problematičnim…

Želim ti reći kako je moguće da tvoj utjecaj na nju iz navedenih razloga u ovom trenutku nije velik. Nemoj očekivati da će tvoj racionalni savjet naići na njezino prihvaćanje, kao i tvoja dobra volja i empatija ili želja za pomoći. Budući da ti vidiš problem, ovo ti može biti izuzetno obeshrabrujuće i rastuživati te. Naravno, ne mislim da joj ne pokušaš pomoći! Ono što možeš učiniti jest da s njom jasno podijeliš svoje mišljenje i zabrinutost te joj odbiješ posuđivati novac. Možda bi bilo dobro da imaš informacije gdje bi mogla, kad bude spremna, potražiti potrebnu stručnu pomoć, jer je to ono što joj je zapravo potrebno. Za to nam se možeš javiti na info@dalekozor.org ili na telefon 051 371 098, pa ćemo ti sve reći. Ako želiš učiniti još, možda možeš razgovarati s njezinom obitelji i s njima podijeliti svoju zabrinutost, ali i informacije koje si dobio u ovom odgovoru te ih također uputiti na servise stručne pomoći za ovisnike i njihove obitelji.

Hvala ti na upitu, važno je da se svi uključimo u oporavak osoba sa psihičkim problemima i problemima ovisnosti jer upravo time povećavamo njihove šanse da se oporave. Također, tako jačamo svijest o važnosti čuvanja i razvijanja psihičkog zdravlja svih nas.

Bok, imam jedno pitanje.

Mislim da sam se navukao na Adama (MDMA) i trenutno ne vidim izlaz iz te situacije. To je sve počelo iz zezancije, kada mi je prijatelj od nekog random tipa uspio nabaviti nekoliko tabletica za vikend kako bi se bolje zabavili i opustili u izlasku. Međutim, meni se jako sviđao taj osjećaj, kao da imam više energije i nekako bih bio sretniji, i zato sam to počeo koristiti i preko tjedna, ne samo vikendima. Sada je problem jer ne mogu funkcionirati bez tih tabletica, u protivnom sam izrazito umoran, bezvoljan, imam česte glavobolje i vrtoglavice, noću ne mogu spavati i ne mogu normalno funkcionirati niti na poslu niti općenito.

Trebam pomoć jer ne mogu više ovako, niti financijski, niti psihički i bojim se da ne izgubim posao i prijatelje.

Dule31

Dragi Dule31,

Vidim tvoju zabrinutost i stvarno mi je drago što si se javio.

Nemogućnost funkcioniranja, kako mi pišeš, bez tableta MDMA (ili bilo koje tvari koju nazivamo drogom) i razvoj simptoma koji opisuju tu nemogućnosti (bezvoljnost, fizički simptomi) ukazuje na to da je način kako si počeo konzumirati drogu barem rizičan za tvoje zdravlje (psihičko i fizičko) te ukupno funkcioniranje (na poslu, fakultetu, u obitelji i s prijateljima – što i sam prepoznaješ).

Također, nije isključeno da se razvila i ovisnost. Mislim da je u ovom trenutku važno da se javiš u Centar za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti u tvojoj županiji. Listu istih po županijama možeš pronaći na stranicama HZJZ. Također, možeš se javiti liječniku opće prakse ili psihijatru u svom Domu zdravlja za prvu liječničku uputu. Ako ne želiš prvo razgovarati s liječnicima, vrlo je važno da se javiš drugim stručnjacima koji rade s osobama koje koriste droge. Oni često rade u udrugama poput Udruge “Vida” ili u drugim institucijama – savjetovalištima (u Zavodu za javno zdravstvo, na fakultetima, a neka postoje i u zajednici i besplatna su). Tamo možeš potražiti savjet i informacije.

Ono što ti ovim putem također mogu predložiti jest važnost osvještavanja zdravstvenih i društvenih rizika koji dolazi s nastavkom konzumacije Adama, ali i drugih droga, iako vidim da već jesi na tom putu i da prepoznaješ svoj problem- što je izuzetno važno. Ono što je također važno znati je da konzumacija drugih droga, koje imaju drugačiji ili suprotni učinak i mogu se činiti kao dobar odgovor na simptome nefunkcioniranja koje navodiš, neće imati stvarni ljekoviti učinak, nego onaj kratkotrajni koji zapravo pojačava daljnju žudnju i potencijalne krize.

Vrlo često nam treba dugo da se odlučimo na korak traženja stručne pomoći, pogotovo uživo, to je uobičajeno: bojimo se što ćemo čuti, brinemo se jesmo li jako pogriješili, nismo sigurni kako će nas ta stručna osoba doživjeti i hoće li nas zaista razumjeti, hoće li drugi ljudi saznati da imamo ozbiljan problem i što će tada misliti o nama. Međutim, imaj na umu da je mogućnost izlaska iz ove krize veća što prije reagiraš u potrazi za stručnom pomoći kao što si posegnuo i za našim savjetom. Hrabar si i dajem ti podršku za sljedeći korak u rješavanju tvog problema.

Ako ćeš željeti još koju konkretniju informaciju o mjestima na koja se možeš javiti uživo, ili želiš još nešto od nas čuti, slobodno nas ponovo kontaktiraj na info@dalekozor.org ili na broj telefona 051 371 089.