Pitajte stručnjaka, pitajte stručnjakinju

Nekad nam najviše znači ljudski kontakt i savjet. Ovo je mjesto gdje možete tražiti i dobiti podršku. Postavite našim stručnjacima i stručnjakinjama pitanje ili zakažite savjetovanje!

Sanja Filipović, psihologinja

Sanja je psihologinja s više od trideset godina radnog iskustva. Nakon dugogodišnjeg rada u Italiji s ovisnicima.cama te drugim osobama sa psihosocijalnim teškoćama, vraća se u Hrvatsku gdje nastavlja rad na prevenciji i suzbijanju ovisnosti kao psihologinja Udruge “Vida”, čija je osnivačica i predsjednica. Prije punih deset godina, Sanja pokreće interaktivni internetski portal za ovisnike.ce, konzumente.ice i eksperimentatore.ice te njihove obitelji, a svoje iskustvo pretočila je i u platformu Dalekozor. Radno iskustvo koje je stekla u različitim organizacijama civilnog društva i ustanovama u Hrvatskoj pridonijelo je njezinom profesionalnom razvoju, sagledavanju problema s različitih aspekata i usmjeravanju korisnika.ica u poduzimanju odgovarajućih koraka u njegovom rješavanju. Trenutno radi u Udruzi “Vida” gdje uz rad s korisnicima vodi grupe podrške roditeljima ovisnika.ca, te u Talijanskoj srednjoj školi u Rijeci kao stručna suradnica psihologinja i profesorica psihologije.

sanja@dalekozor.org

Ovdje možete pronaći najčešće postavljana pitanja našim stručnjacima i stručnjakinjama. Ako ne možete pronaći što vas zanima Pitajte stručnjaka, pitajte stručnjakinju ili pronađite određenu temu na našem blogu Atlas.

Dobar dan.

Imam jedan upit vezan uz mog dečka i njegovu konzumaciju alkohola. On skoro svaki dan nakon posla ode s prijateljima u kafić i dođe doma vidno pijan. Nemam ništa protiv toga da nakon posla ode s prijateljima i opusti se uz pivu-dvije, no ovo već prelazi sve granice.

Ne znam je li to samo neka njegova faza ili trebam reagirati da se situacija još više ne pogorša?

LaRi

Draga LaRi,

Nažalost, upit ne sadrži dovoljno informacija da bi se mogla procijaniti stanje tvog partnera. Odgovor na ova pitanja mogao bi dati samo stručnjak koji bi s tvojim dečkom obavio dijagnostički intervju i donio svoje zaključke.

Tvoja je zabrinutost razumljiva i opravdana. Imaš pravo tražiti od svog partnera da potraži stručnu pomoć ukoliko nije u stanju promijeniti svoje štetne navike!

Moguće je da naiđeš na njegov otpor i nerazumijevanje problema, kojeg ti vidiš, a on ne, stoga bi bilo dobro da mu svoje viđenje problema i obrazložiš.

Ne moraš, pritom, govoriti o zdravstvenim i ekonomskim posljedicama koje nosi problematična uporaba alkohola u periodu od sljedećih 10 ili 20 godina – dovoljno je da se držiš sadašnjosti i kvalitete partnerskog odnosa kojeg imaš s osobom koja je (u vremenu koje treba dijeliti s tobom!) kontinuirano u stanju alkoholiziranosti.

Reakcija okoline osobe koja konzumira sredstva ovisnosti vrlo je važna u prepoznavanju problema od strane samog konzumenta, budući da se ozbiljnije zdravstvene i socijalne posljedice ne pojavljuju u prvim godinama konzumacije te prevladavaju pozitivni efekti psihoaktivnih tvari.

Drugim riječima, problem sad vjerojatno imaš ti, a ne on. On ga može imati ako ti problematiziraš situaciju, na što imaš sva prava s obzirom da si s tom osobom u bliskom odnosu i s njom planiraš budućnost.

Tvoje razmišljanje o tome da bi mogla izazvati pogoršanje u situaciji pijenja tvog dečka već te stavlja u poziciju žrtve, nekog tko situaciju trpi i osjeća se gotovo ucijenjeno te se ne usuđuje ni razmišljati o vlastitoj poziciji u takvom odnosu i vlastitim potrebama u životu. Sagledaj svoju sadašnju poziciju u tom odnosu i njenu perspektivu! Zauzmi se za sebe i tako ćeš možda biti od pomoći svom partneru.