Oporavak i podrška ženama s ozbiljnim mentalnim poremećajima: Izazovi i pristupi

Žene koje se suočavaju s ozbiljnim poremećajima mentalnog zdravlja, koji znaju biti uzrokovani dugoročnim i svakodnevnim upotrebljavanjem psihoaktivnih tvari, često se suočavaju s jedinstvenim izazovima i preprekama na putu prema zdravlju i dobrobiti. Njihova iskustva su oblikovana složenim mrežama društvenih, kulturnih i institucionalnih čimbenika koji mogu otežati pružanje odgovarajuće skrbi i podrške.

Jedan od ključnih aspekata uspješnog liječenja žena s poremećajima i problemima mentalnog zdravlja je usvajanje pristupa usmjerenog na oporavak. Umjesto da se gleda na žene kao pacijentice koje treba kontrolirati, ovaj pristup prepoznaje njihovu autonomiju, njeguje njihove snage i daje im moć nad vlastitim tretmanom. To uključuje podržavanje njihovih ciljeva u svakodnevnom životu i fokusiranje na funkcionalno poboljšanje, umjesto samo na njihovu dijagnozu.

Feministička perspektiva također igra važnu ulogu u liječenju žena s poremećajima mentalnog zdravlja, prepoznajući da su one često izložene seksizmu i rodnoj diskriminaciji koje mogu dodatno otežati njihovo stanje. Također je važno uzeti u obzir povijest traume koju mnoge od njih nose, te prilagoditi liječenje kako bi dobile potrebnu podršku na razrješavanju trauma koje često znaju biti uzrok početka ovisnosti.

Osim toga, pristupi koji uzimaju u obzir intersekcionalnost identiteta, uključujući etničku pripadnost, klasu, seksualnost, rasu i druge čimbenike, ključni su za pružanje kvalitetne i učinkovite skrbi. Različite žene mogu imati različite potrebe i resurse, stoga je važno prilagoditi tretman kako bi se pozitivno utjecalo na njihove jedinstvene situacije.

Uz kliničke intervencije poput kognitivno-bihevioralne terapije i dijalektičke bihevioralne terapije, važno je također podržati žene u izradi planova za slučaj gubitka kontrole i zagovarati za promjene u sustavima skrbi koje mogu negativno utjecati na njihovo stanje. Iako rad na ovom području može biti izazovan, istovremeno je i izuzetno zadovoljavajući, jer svaka podrška pružena ovim ženama može imati značajan utjecaj na njihov život.

Kroz promicanje pristupa usmjerenog na oporavak, uzimanje u obzir feminističke perspektive, prepoznavanje traume i intersekcionalnosti identiteta, te podršku kroz različite terapijske i zagovaračke aktivnosti, možemo zajedno raditi na stvaranju okoline u kojoj žene s težim mentalnim poremećajima mogu postići bolju kvalitetu života, sreću i autonomiju.

Svaka podrška, svaki korak naprijed, donosi nadu za bolje sutra ženama koje se suočavaju s ovim izazovima. Zajedno možemo biti glas za promjene koje su nužne kako bismo osigurali da svaka žena, bez obzira na svoje mentalno zdravlje, ima priliku živjeti sretan i ispunjen život.

Literatura: https://www.apa.org/monitor/2024/04/helping-women-serious-mental-illness

Podijeli ovaj post

Vezani članci