Pravosuđe za maloljetnike.ce

Autorica: Dora Štefan, buduća pravnica

Marko ima 15 godina. On i njegovo društvo uhvaćeni su kako kradu cigarete i alkoholna pića iz kvartovskog kioska. Nakon neuspješnog pokušaja bijega, policija ih privodi i odvodi u policijsku stanicu.

Ivana ima 14 godina. Njezini se roditelji razvode i pred sudom se bore za skrbništvo. Sud želi, kako bi donio odluku koji roditelj će dobiti skrbništvo nad Ivanom, saslušati Ivanu da utvrdi što je u njezinom najboljem interesu. Ivana voli oba roditelja, osjeća se zbunjeno i rastrgano, ne shvaća zašto odjednom mora birati s kojim roditeljem želi živjeti.

Klara im 17 godina. Prijatelj Ivan zamolio ju je da mu na par dana pričuva malu vrećicu s nekoliko tabletica. Tijekom večernjeg izlaska, policija je privela Klaru zbog posjedovanja sintetičke psihoaktivne droge.

Ivana, Marko i Klara su fiktivni likovi, ali opisane situacije u kojima su se našli doista se mogu dogoditi u stvarnome životu i dovesti ih u kontakt s pravosuđem. Što ako imaš manje od 18 godina i dođeš u kontakt s pravosuđem?

Sasvim je očekivano da se osjećaš zbunjeno, preplašeno, nervozno i ne znaš što te sve čeka. Vjerojatno ti sve djeluje strano, neshvatljivo, hladno i zastrašujuće. Znaš li što je pravosuđe i kakvo bi ono trebalo biti prema osobama mlađim od 18 godina? Da bi se osigurala sva tvoja prava u situacijama kontakta s pravosuđem, postoje Smjernice o pravosuđu prilagođenom djeci (child-friendly justice). Znam, znam… Ako si, kao i naši fiktivni likovi, stariji od 14 godina, vjerojatno se više ne doživljavaš djetetom i možda ne želiš da te društvo percipira kao dijete. Ipak, prema Konvenciji Ujedinjenih Naroda o pravima djeteta (najvažniji dokument zaštite dječjih prava!) dijete je svaka osoba mlađa od 18 godina, pa se tako Smjernice odnose i na tebe.

Što je uopće pravosuđe i zašto ga je potrebno prilagoditi svim osobama mlađim od 18 godina?

Pojam ‘pravosuđe’ označava aktivnost svih sudova i drugih tijela (kao što je npr. državno odvjetništvo) u vezi primjene prava. Pravosudna tijela primjenjuju pravna pravila sadržana u zakonima i drugim propisima na konkretne situacije. Zbog svoje ozbiljnosti i složenosti, svijet pravosuđa na prvi ti se pogled vjerojatno čini kao svijet koji je namijenjen isključivo odraslima. Ipak, osobe mlađe od 18 godina dolaze u kontakt s pravosuđem češće nego što vjerojatno misliš (odlučivanje suda s kojim će roditeljem dijete živjeti povodom razvoda roditelja, posjedovanje ili dilanje opijata, obiteljsko nasilje, narušavanje javnog reda i mira, sklapanje braka prije punoljetnosti itd.). Bilo da se radi o građanskim, kaznenim, prekršajnim ili administrativnim postupcima, osobama mlađim od 18 godina koje dođu u kontakt s pravosuđem potrebno je omogućiti adekvatno ostvarivanje i zaštitu svih njihovih prava.

Što je Pravosuđe prilagođeno djeci (child–friendly justice)?

Pravosuđe prilagođeno djeci (child–friendly justice) su smjernice sastavljene na temeljima univerzalnih i europskih standarda zaštite ljudskih i dječjih prava. Donijelo ih je Vijeće Europe. Smjernice su donesene s ciljem osiguranja zaštite i ostvarenja svih dječjih prava u postupcima pred pravosuđem. Odnose se na sve osobe mlađe od 18 godina, no namijenjene su i vladama država te stručnjacima.kinjama s ciljem osiguranja pristupačnog pravosuđa svakoj maloljetnoj osobi, sukladno njegovoj/njezinoj dobi i zrelosti.

Na koji način se pravosuđe prilagođava osobama mlađim od 18 godina?

Takvo pravosuđe temelji se na načelima nediskriminacije, najboljeg interesa djeteta, vladavine prava, pravu sudjelovanja i zaštite dostojanstva djeteta. Ono je:

  • pristupačno.
  • prilagođeno dobi.
  • brzo i temeljito.
  • usmjereno na maloljetne osobe uz najvišu dostižnu razinu zaštite svih dječjih prava.

Kao osoba mlađa od 18 godina u kontaktu s pravosuđem, koja su tvoja prava?

  • Pravo na zastupnika.cu (odvjetnika.cu).
  • pravo da budeš informiran.a o svim svojim pravima i pravo na izražavanje svojeg mišljenja u vezi svih odluka koje se odnose na tebe.
  • Pravo na zaštitu privatnosti. Mediji ne smiju objavljivati tvoje ime, osobne i obiteljske informacije ili sliku (niti na internetu niti u novinama).
  • U slučaju saslušanja na sudu ili drugim službenim prostorijama prisutne smiju biti samo one osobe koje su za to ovlaštene.
  • Pravo na sigurnost i zaštitu.
  • Sve odluke koje se na tebe odnose sud mora donijeti što je brže moguće i razjasniti ti sve pojedinosti te odluke na primjeren i razumljiv način.
  • Ograničavanje tvoje slobode i zadržavanje dopušteno je jedino u slučaju da druga opcija ne postoji. Ne smiješ biti zadržan.a ili pritvoren.a na osnovi imigracijskih razloga. U slučaju zadržavanja imaš pravo biti odvojen.a od svih drugih odraslih osoba osim ako to nije u tvojem najboljem interesu. Zadržavanje mora biti što je kraće moguće. Iako ti je sloboda ograničena, ti i dalje imaš sva svoja ljudska/dječja prava.

Navedena prava imaju sve osobe mlađe od 18 godina bez obzira na socijalne, imovinske, rasne, etničke, vjerske, seksualne, rodne, jezične ili druge osobine!

Više o child–friendly justice pročitaj ovdje.
A ako si i sam.a došao.la u kontakt s pravosuđem i imaš konkretno pitanje, Pitaj stručnjaka, pitaj stručnjakinju.

Podijeli ovaj post

Vezani članci