Autorica: Mia Stefanović, mag.paed.soc.

Nove psihoaktivne tvari (NPT) su sve psihoaktivne tvari koje nisu na popisu ilegalnih, ali mogu uzrokovati slične posljedice. ‘Nove’ su jer su tek nedavno postale dostupne, raširene i prepoznate na tržištu. Koriste se kao jeftina i dostupna zamjena za poznate ilegalne droge poput marihuane ili Ecstasyja te oponašaju djelovanje istih. Ipak, u praksi često ne možemo predvidjeti učinak novih droga na konzumenta.icu budući da su sastavom vrlo heterogene.

Nove droge prodaju se preko interneta ili u specijaliziranim trgovinama (smart shop). Dostupne su pod različitim nazivima, a neki od najpoznatijih su: ‘legalne droge’, ‘istraživačke kemikalije’, ‘dodaci prehrani’, ‘dizajnerske droge’, ‘medicinski pripravci’, ‘osvježivači prostora’, ‘etno bilje’, ‘party pilule’, ‘sintetički kokain’, ‘sintetički kanabis’, ‘biljni ecstasy’, ‘biljno gnojivo’, ‘biljni tamjan’.

Najčešći konzumenti novih droga su mladi ljudi, češće muškarci, u dobi od 15 do 30 godina, koji biraju konzumaciju NPTa zbog lake dostupnosti, niskih cijena te znatiželje, a koje nabavljaju u smart shopovima, preko Interneta ili na partijima. Konzumacija NPTa povezana je s nizom rizičnih ponašanja, od prekomjerne konzumacije alkohola i konzumacije drugih sredstava ovisnosti, do zaraze HIVom i hepatitisom do čega dolazi prilikom dijeljenja pribora za intravenoznu konzumaciju (jedni od najčešćih konzumenata NTP su PWID – people who inject drugs), ali i ponašanja pod utjecajem samih droga (na partijima i prilikom chemsexa može doći do spolnih odnosa bez zaštite).

Ulični nazivi za pojedine vrste NPT-a:

Podijeli ovaj post

Vezani članci