Različiti putevi žena u svijet ovisnosti

Ovisnost predstavlja složen problem koji ne poznaje granice spola, dobi ili socioekonomskog statusa. Kada govorimo o ženama koje se bore s ovisnošću, važno je shvatiti da njihove priče i izazovi često variraju u odnosu na muškarce. Dok se liječenje ovisnosti razvija i postaje sve prilagođenije potrebama žena, ključno je razumjeti različite načine na koje žene započinju s ovisnošću te izazove s kojima se suočavaju kako bi dobile odgovarajuću podršku.

Žene mogu započeti putem ovisnosti kroz različite staze, pri čemu se neki čimbenici češće pojavljuju kod žena nego kod muškaraca. Traumatska iskustva su jedan od tih čimbenika. Istraživanja su pokazala da oko 75 % žena koje se suočavaju s problemom ovisnosti imaju ili su imale traumatična iskustva tijekom svog života. Ova iskustva često mogu biti ključni pokretači za upotrebu psihoaktivnih tvari kao sredstva za samoliječenje ili bijega od emocionalne boli.

Drugi često zastupljen put prema ovisnosti kod žena je kroz medicinsku skrb za mentalno zdravlje. Žene su sklonije posjećivanju liječnika zbog anksioznosti, depresije i sličnih problema mentalnog zdravlja, što može dovesti do uzimanja lijekova koji imaju potencijal za ovisnost. Ovisnost o lijekovima često prelazi u ovisnost o težim tvarima poput opijata, dodatno produbljujući njihovu ovisnost.

Treći put kojim žene često započinju s ovisnošću je kroz utjecaj partnera. Nažalost, žene su sklonije slijediti svoje partnere u upotrebu težih psihoaktivnih tvari i droga od muškaraca. Međutim, žene imaju nižu toleranciju na te tvari, što rezultira bržim razvojem ovisnosti.

Isto tako, žene ne samo da brže postaju ovisne o drogama i psihoaktivnim tvarima od muškaraca, nego i brže osjećaju zdravstvene posljedice dugoročne konzumacije. Fiziološki i hormonski faktori mogu pridonijeti ovom bržem razvoju bolesti kod žena, što može rezultirati ozbiljnim zdravstvenim komplikacijama poput bolesti jetre i visokog krvnog tlaka.

Kada je riječ o traženju liječenja, žene se često suočavaju s dodatnim preprekama. Osjećaj srama i krivnje, financijska ovisnost, obveze prema obitelji te nedostatak podrške partnera mogu otežati ženama da potraže pomoć i započnu proces oporavka.

Međutim, postoje terapijski pristupi koji su pokazali posebno obećavajuće rezultate kod žena u procesu oporavka i smanjili mogućnost recidiviranja. Terapija temeljena na traumi omogućuje ženama da obrade prošla traumatična iskustva koja su možda pridonijela njihovoj ovisnosti, dok rodno osjetljivo liječenje pruža prilagođenu podršku i terapiju koja uzima u obzir specifične potrebe žena.

Razumijevanje razlika u putevima prema ovisnosti i izazovima s kojima se žene suočavaju ključno je za pružanje učinkovite podrške i tretmana. Važno je kontinuirano raditi na suzbijanju stigme, osiguravajući da žene imaju pristup adekvatnim resursima i podršci koja im je potrebna za uspješan proces oporavka. Svaka žena zaslužuje priliku za oporavak i podršku na svom putu prema zdravijem i ispunjenijem životu.

Literatura: https://www.psychologytoday.com/us/blog/use-your-brain/202105/why-women-experience-addiction-differently

Podijeli ovaj post

Vezani članci