Galaxy – nove sintetičke droge

Galaxy, K2 i Spice su samo neka od brojnih trgovačkih imena ili marki sintetički proizvedenih droga koje oponašaju efekte THC-a, glavne psihoaktivne tvari koju nalazimo u marihuani. Postoji mnogo uličnih naziva za sintetičke kanabinoide jer proizvođači droga pokušavaju privući mlade i mlade odrasle osobe egzotičnim i raskošnim pakiranjem ovih proizvoda. Neki od mnogobrojnih uličnih naziva za sintetičku marihuanu su: “Spice, K2, Blaze, RedX Dawn, Paradise, Demon, Black Magic, Spike, Mr. Nice Guy, Ninja, Zohai, Dream, Genie, Sence, Smoke, Skunk, Serenity, Yucatan, Fire, Skooby Snax i Crazy Clown.”

Ove sintetički proizvedene droge pripadaju vrsti sintetičkih kanabinoida koje se često plasiraju i prodaju u obliku “biljnog tamjana” ili “osvježivača zraka”. Sintetički kanabinoidi nisu organski, nego kemijski spojevi stvoreni u laboratoriju te se od 2009. godine prodaju kao “legalne” alternativa marihuani po cijelome svijetu. Ovi proizvodi zloupotrebljavaju se zbog svojih psihoaktivnih svojstava i prodaju se bez informacija o rizicima po zdravlje. Sintetički kanabinoidi prodaju se u malim trgovinama, trgovinama za pušače, benzinskim postajama i putem interneta iz domaćih i međunarodnih izvora. Ovi proizvodi označeni su s “ne za ljudsku upotrebu” kako bi zaštitili proizvođače, distributere i prodavače od kaznenih sankcija.

KAKO IZGLEDA?

Ovi kemijski spojevi obično se nalaze u obliku praha i zatim se tope u otapalima poput acetona prije nego što se nanose na suhi biljni materijal kako bi se napravili “biljni tamjani”. Nakon što lokalni distributeri nanesu drogu na suhi biljni materijal, pakiraju je za maloprodajnu distribuciju. Budući da ovi proizvodi nemaju prihvaćenu medicinsku uporabu, sintetički kanabinoidi ne podliježu standardima farmaceutskog stupnja ili kontroli kvalitete, a njihova proizvodnja i distribucija često se provode na ilegalan način. Ovi proizvodi mogu sadržavati različite kemikalije, a koncentracija i sastav mogu varirati između različitih serija i pakiranja. To stvara ozbiljnu opasnost za korisnike, jer mogu konzumirati visoko koncentrirane i potencijalno štetne tvari, često bez njihovog znanja.

Bilo koje sušene biljke, biljni materijal ili izrezane biljke mogu se pomiješati ili poprskati sintetičkim kanabinoidima kako bi se napravile mješavine za pušenje. Na pakiranju mješavina za pušenje često se navode različite biljke, ali one zapravo možda nisu prisutne u mješavini. Također je moguće da same sušene biljke, biljni materijal ili izrezane biljke mogu proizvesti neželjeni učinak ili biti prekrivene otrovnim tvarima, poput pesticida, ili ostataka otapala koji se koriste u procesu miješanja, poput acetona i metanola.

UČINCI SINTETIČKIH DROGA

Budući da sintetički kanabinoidi djeluju poput kanabisa, učinci – dobri i loši – su slični. Neki korisnici će se osjećati sretno i opušteno, možda će se smijati, osjećati glad i postati vrlo razgovorljivi. Drugi se uglavnom osjećaju loše ili paranoično. Sintetički kanabinoidi djeluju poput THC-a, aktivne tvari u prirodnom kanabisu, ali često su potentniji, pa je lakše koristiti previše i doživjeti neugodne i štetne učinke.

Mnogi sintetički kanabinoidi imaju kemijsku strukturu sličnu serotoninu, prirodnoj tvari koja se nalazi u tijelu. Prilikom korištenja ovih supstanci postoji rizik od prekomjerne proizvodnje serotonina (nazvan sindrom serotonina), što može rezultirati visokom temperaturom, brzim pulsom, znojenjem, uzbuđenjem, zbunjenošću, konvulzijama, zatajenjem organa, komom pa čak i smrću.

Sintetički kanabinoidi također su i više povezani s halucinacijama nego prirodni kanabis zbog njihove potentnosti. Uporaba sintetičkih kanabinoida može uzrokovati psihotične epizode koje u ekstremnim slučajevima mogu trajati tjednima. Redovita uporaba može izazvati recidiv mentalnih bolesti ili povećati rizik od razvoja mentalne bolesti, posebno ako imate obiteljsku povijest mentalne bolesti.

Nuspojave uporabe sintetičkih kanabinoida uključuju:

  • osjećaj vrtoglavice, dezorijentacije, zbunjenosti i umora
  • osjećaj uzbuđenosti i agresivnosti
  • anksioznost i paranoja
  • suicidalne misli
  • probleme s pamćenjem i amneziju
  • mučninu i povraćanje
  • povećanje srčanog ritma i krvnog tlaka, što može uzrokovati bol u prsima i oštetiti srce pa čak i uzrokovati srčani udar
  • pretjerano znojenje
  • trnce u prstima, nožni prstima ili mišićima
  • drhtavicu i napadaje panike

Možete li postati ovisni?

Istraživanja sugeriraju da možete postati ovisni o sintetičkim kanabinoidima, posebno ako ih redovito koristite. Ovisnost ovisi o nekoliko čimbenika, uključujući koliko dugo ih koristite, koliko često ih koristite i jesu li vaše sklonosti prema ovisnosti.

Ako ste redovito koristili sintetičke kanabinoide, možda ćete imati poteškoća s prestankom korištenja i možda ćete doživjeti psihološke i fizičke simptome apstinencijske krize kada prestanete. Simptomi mogu uključivati žudnju za sintetičkim kanabinoidima, razdražljivost, promjene raspoloženja, gubitak apetita, gubitak tjelesne težine, poteškoće sa spavanjem i čak znojenje, drhtavicu i proljev.

Važno je istaknuti da su sintetički kanabinoidi često popularni među mladima, koji ih mogu koristiti kao zamjenu za prirodni kanabis ili kako bi prošli testove na droge. Marketinške strategije proizvođača često ciljaju mlade ljude, koristeći egzotično pakiranje i atraktivne nazive proizvoda.

Kako bismo zaštitili javno zdravlje, ključno je podizanje svijesti o opasnostima korištenja sintetičkih kanabinoida i poduzimanje mjera za regulaciju njihove proizvodnje, distribucije i prodaje. Važno je pružiti podršku osobama koje se bore s ovisnošću o ovim tvarima i pružiti im pristup rehabilitacijskim programima i savjetovanju.

Literatura:

Vardakou, I., Pistos, C., & Spiliopoulou, C. (2010). Spice drugs as a new trend: mode of action, identification and legislation. Toxicology letters197(3), 157-162.

https://www.dea.gov/factsheets/spice-k2-synthetic-marijuana

Podijeli ovaj post

Vezani članci