Termin sexting sastavljen je od dvije riječi, sex i texting (slanje poruka). Prvi put se pojavljuje 2005. godine u jednom članku Sunday Telegraph Magazina. Naknadno, 2012.godine uključena je u American Dictionary of an English Language. Radi se o recentnoj pojavi kod adolescenata i odraslih osoba koja se proširila promjenama u normalnim navikama uzrokovanih pandemijom.

Značenje ovog termina ukazuje na aktivnosti slanja i primanja tekstova, poruka, fotografija seksualnog karaktera putem mobitela, društvenih mreža i interneta. Onaj tko šalje erotski materijal može prakticirati autoerotizam, snimati svlačenje, slati fotografije, koristiti audio za izražavanje seksualnih sadržaja i zavođenje. Sam pojam ne označuje opsesivno kompulzivni poremećaj niti neku negativnu ili ilegalnu aktivnost, ali sama aktivnost može dovesti osobe koje je prakticiraju do manifestacija stavova i ponašanja društveno i interpersonalno neprikladnih te ovisnosti i opsesije sextingom.

U pravilu su tri načina prakticiranja sextinga:

  • slanje video materijala, fotografija, audio snimki između dvije uključene osobe
  • slanje video materijala, audi snimki među dvama protagonistima koje se naknadno proširuju na osobe izvan “seksualne veze”
  • razmjena poruka, video i audio materijala između dvije osobe koje nemaju međusoban odnos, ali bi ga htjele (barem jedna od njih)

Ako se koristi na korektan način, može dovesti do poboljšanja partnerskog odnosa. Naime, ako se radi o aktivnosti koju prihvaćaju i odobravaju oba partnera, sexting može unijeti u njihov seksualni život aspekte razigranosti i požude koji povećavaju seksualnu želju i poboljšavaju erotizam para. Sexting se može pretvoriti, međutim, u pravu opsesiju i ovisnost, osobito kod onih osoba koje imaju teškoća uspostavljati odnose u realnom svijetu. To se dešava kad sexting isključuje ostale aktivnosti i zatrpava praznine u interpersonalnim odnosima osobe te se kompromitira njeno socijalno funkcioniranje.

Važno je naglasiti da sama aktivnost sextinga ne uzrokuje opsesivne simptome već se isti javljaju kod osoba koje imaju poteškoća otvoriti se u interpersonalnim odnosima, osobito u pogledu seksualnih interakcija. Sexting može biti i posljedica traumatskih iskustava i simptomatologije povezane s njima kao i posljedica poteškoća koje osoba može imati sa slikom o sebi i osobnim karakteristikama kao što su samopouzdanje, autoefikasnost i sl. koje se manifestiraju u međuljudskim odnosima.

Kad otkriju sexting ove osobe doživljavaju neku vrstu “prosvjetljenja” jer sama aktivnost omogućuje uživanje i prakticiranje seksualnosti bez aktivne fizičke razmjene s drugima. U slučajevima u kojima se  ne prakticiraju drugi oblici seksualne aktivnosti dolazi do morbidne povezanosti sa aktivnošću sextinga do razvoja ovisnosti i opsesije u odnosu na samu aktivnost. Seksualno zadovoljstvo koje se u ovom slučaju doživljava u potpunoj samoći bez fizičkog odnosa s vanjskim svijetom povećava percepciju opasnosti koju ima osoba u odnosu na realne odnose s drugima, osjećaj neprilagođenosti i nelagode u međuljudskim odnosima te posljedično smanjenje njene želje za istima.

Budući da se koristi uređaj (mobitel, PC) putem kojeg se razmjenjuju seksualni sadržaji, u težim se slučajevima može pojaviti nomofobija, u smislu prave ovisnosti o mobitelu koja onemogućuje izvršavanje svakodnevnih aktivnosti ili u ovisnost o društvenim mrežama koje se puno koriste radi razmjene poruka.

Najčešći simptomi

  • opsesivne misli u odnosu na aktivnost sextinga ili osobe s kojom se prakticira
  • porast negativnih emocija kao što su krivnja, sram, nelagoda, osjećaj neadekvatnosti u susretu s vanjskim svijetom
  • strogi rascjep između seksualne i afektivne sfere jer je seksualnost uvijek prakticirana u samoći, nije podijeljena i ne treba odnos s osobom izvan seksualne sfere
  • sve veća zatvorenost u odnosu na vanjski svijet, osobito u sferi odnosa s drugima
  • ako se sexting prakticira u paru, ali ne s vlastitim partnerom pojavljuje se osjećaj krivnje, potreba za lažima i poteškoće održavanja zdravog i funkcionalnog partnerskog odnosa s afektivne i seksualne točke gledišta

Članak preuzet sa stranice https://www.studiocolamonico.it/blog/dipendenza-sexting/

Prijevod i obrada: Sanja Filipović

Podijeli ovaj post

Vezani članci