Osobe s teškoćama u razvoju i psihosocijalnom funkcioniranju i rizik od uporaba sredstva ovisnosti

Osobe s invaliditetom, odnosno osobe s teškoćama u razvoju i psihosocijalnom funkcioniranju predstavljaju ranjivu skupinu u društvu kojoj je potrebna podrška članova obitelji kao i zajednice u kojoj žive u prevladavanju prepreka za ravnopravno sudjelovanje u društvu. Psihološke osobine predstavljaju jedan od rizika nastanka ovisnosti, a to su nisko samopoštovanje, pretjerana sramežljivost, agresivnost, depresija, loše socijalne vještine i neuspjeh u školi. Budući da je društvo u kojem živimo i dalje stigmatizirajuće spram osoba s invaliditetom te i dalje nije u potpunosti inkluzivno – nemamo dovoljno poticaju sredinu u kojoj se osobe s invaliditetom mogu osjećati ravnopravnima. Kao rezultat toga, postoji rizik od pojave navedenih psiholoških osobina koje su povezane s pojavom ovisnosti. Shodno tome, osobe s invaliditetom imaju veliki rizik od pojave ovisnosti zbog čimbenika, kao što su stres i socijalna isključenost. Osobe s invaliditetom mogu doživljavati stres koji je povezan s njihovim teškoćama, poput izazova s komunikacijom, brige o sebi ili pak teškoća u kretanju. Ovakav oblik stresa može dovesti do „samoliječenja“ drogama ili alkoholom kao načinom suočavanja s vlastitim teškoćama. S druge strane, socijalna isključenost ili izolacija može dovesti do osjećaja usamljenosti i nedostatka pozitivnih mehanizama za suočavanje s invaliditetom. Navedeno može povećati rizik od uporabe sredstva ovisnosti kao načina suočavanja s negativnim emocijama. 

Upravo zato, od velike je važnosti uključiti osobe s invaliditetom u društvo u svim aspektima njihovog života (obrazovanje, zapošljavanje i sl.) kako bi postali ravnopravnim članovima zajednice. Isto tako, važno je i informirati osobe s invaliditetom, ali i cijelu zajednicu o rizicima, štetnosti i posljedicama konzumacije sredstava ovisnosti. Ako poznajete nekoga, sa ili bez teškoća i da se bori s problemom ovisnosti, važno je da potražite pomoć! 

Nikada nije kasno započeti put prema oporavku, a uz pravu podršku i resurse moguće je nadvladati ovisnost i živjeti zdrav i ispunjen život.

Podijeli ovaj post

Vezani članci