Razbijanje stigme: Život žena s ovisnošću

Iako su istraživanja pokazala da su muškarci skloniji razvoju problema ovisnosti o supstancama, ovisnost o drogama i psihoaktivnim tvarima duboko i snažno utječe na žene. Prema Nacionalnom institutu za zlouporabu droga (NIDA), “znanstvenici koji proučavaju uporabu psihoaktivnih tvari otkrili su posebne probleme vezane uz hormone, menstrualni ciklus, plodnost, trudnoću, dojenje i menopauzu koji mogu utjecati na borbe žena s upotrebom droga.” Osim toga, problemi poput nasilja u obitelji, PTSP-a povezanog s prošlim traumama, uzdržavanja obitelji i suočavanja s problemima mentalnog zdravlja kompliciraju situaciju kada je u pitanju zlouporaba droga kod žena.

Što trebamo znati o problemima ovisnosti specifično kada se radi o ženama?

1. Ovisnost je bolest koja značajno utječe na žene

Ako osoba koristi droge do te mjere da stvara fizičke, emocionalne ili financijske probleme u svom životu, to ju ne čini slabom ili lošom osobom. Ovisnost je kronična bolest,a ne pitanje karaktera ili pitanje moralnosti.

To je složena bolest mozga koja se manifestira na tri značajna načina:

– Mentalno, jedino o čemu osoba može misliti je kada će ponovno koristiti drogu

– Fizički, razvijanje kompulzije koja tjera osobu da nastavi koristiti droge unatoč negativnim posljedicama

– Duhovno, osoba može postati potpuno sebična tijekom svoje ovisnosti

2. Žene često zloupotrebljavaju droge kako bi upravljale hormonalnim disbalansima

Mnoge žene doživljavaju vrlo uznemirujuće mentalne i emocionalne promjene kao rezultat snažnog hormonskog ciklusa kroz koji njihova tijela prolaze svaki mjesec. Migrene, jaka bol u križima, izrazite promjene raspoloženja, bijes, umor i probavne smetnje samo su neki od fizičkih simptoma koji se mogu manifestirati kod žena zbog hormonalnog disbalansa. Nije neobično da žene koriste droge (pogotovo marihuanu) kako bi upravljale tim simptomima u pokušaju samoliječenja. Također mogu koristiti metamfetamine kako bi povećale energiju. Iako te droge mogu pružiti neko privremeno olakšanje, na kraju uvode mnogo veći problem u njihove živote jer dovode do ovisnosti.

3. Ovisnost o drogama i trudnoća veliki je problem za buduće majke

Mnoge žene koje su ovisne o drogama postaju trudne. Iako žene znaju da zlouporaba droga predstavlja opasnost za njihovo nerođeno dijete, jednostavno se ne mogu zaustaviti i prestati konzumirati supstance. Opsesija i kompulzija za korištenjem droga su jednostavno prejake da bi se premostile bez pomoći.

Majke koje se oporavljaju često osjećaju ogromnu krivnju i sram ako su zloupotrebljavale droge dok su bile trudne. Majčinski instinkt je zaštititi svoju djecu te zbog toga majci može prilično teško pasti prihvatiti stvarnost u kojoj je stavila svoje nerođeno dijete u opasnost kada se drogirala. To može često učiniti oporavak težim jer majka može nastaviti koristiti droge kako bi se oslobodila svojih osjećaja krivnje.

4. Majčinstvo može biti opterećujuće i dovesti do ovisnosti o drogama

Mnoge majke ne koriste droge dok su trudne, ali počinju koristiti droge nakon što se njihova djeca rode. Odgoj djece je stresan i zahtjevan posao koji nema radno vrijeme. Mnoge žene se osjećaju nepripremljeno za izazove koji se javljaju s majčinstvom te se okreću uporabi droga kao načinu suočavanja sa svakodnevnim stresorima, pogotovo ako se nalaze u situacijama u kojima nemaju podršku ili su zlostavljane.

5. Nasilje u obitelji često potiče uporabu droga kod žena

 Za žene, obiteljsko nasilje dovodi do niske razine samopoštovanja, PTSP-a i drugih problema mentalnog zdravlja. Svi ti problemi mogu dovesti do uporabe droga, što pruža vrstu mentalnog bijega od nepodnošljive životne situacije.

Mnoge žene duboko su uključene u nezdrave odnose koji potiču uporabu droga i nasilje. Mogu se osjećati zarobljeno u tim odnosima jer njihov partner brine o njima financijski ili misle da nemaju kamo drugdje otići. Iako neke žene možda snažno žele prestati koristiti droge i pronaći slobodu u oporavku, ne znaju kako pobjeći od svog partnera i dobiti potrebnu pomoć.

6. Žene se same “liječe” supstancama kako bi upravljale problemima mentalnog zdravlja

Nažalost, mnoge žene pate od problema mentalnog zdravlja poput depresije, anksioznosti, bipolarnog poremećaja, PTSP-a, shizofrenije ili poremećaja hranjenja. Kada se tome nadoda problem s upotrebom tvari, tj. ovisnost, to se naziva dualnom dijagnozom koja jako otežava kvalitetno održavanje apstinencije i uvelike povećava mogućnost recidiviranja. Također, istraživanja su pokazala da su osobe s mentalnim poremećajima skloniji uporabi droga nego one osobe bez mentalnih poremećaja.

7. Postoji izravna veza između traume i uporabe droga kod žena

Oko polovice svih žena doživjet će traumatični događaj u nekom trenutku svog života. To može biti seksualni napad, zlostavljanje u djetinjstvu, obiteljsko nasilje ili neka druga vrsta traume. Možda ćete biti iznenađeni saznanjem da žene češće od muškaraca doživljavaju PTSP. Većina ljudi povezuje PTSP s borbom, ali bilo tko je preživio traumatični događaj može doživjeti ovaj poremećaj anksioznosti.

PTSP može donijeti teške simptome poput anksioznosti ili napada panike, opsesivnog mentalnog proživljavanja događaja, noćnih mora, povećanog osjećaja straha i izolacije od društvenih odnosa. Mnoge žene počinju koristiti droge nakon što dožive traumatični događaj tražeći neko olakšanje. Droge mogu inicijalno donijeti to olakšanje, ali na kraju; pogoršavaju simptome PTSP-a. Mnoge žene koje su u procesu oporavka od problema ovisnosti moraju se izliječiti od traume kako bi uspjele u dugoročnoj apstinenciji.

Literatura: https://www.newdirectionsforwomen.org/resources/how-drug-addiction-affects-women/

Podijeli ovaj post

Vezani članci