Roditeljstvo i ovisnost: Život žena koje se bore s izazovima

U svijetu roditeljstva, gdje ljubav, briga i odgovornost često idu ruku pod ruku, suočavamo se sa stvarnostima koje nisu uvijek bajkovite. Jedan od izazova s kojima se neke žene suočavaju u svom roditeljskom putovanju je borba s ovisnošću o drogama.

Roditeljstvo je izazov samo po sebi, ali kada se dodaju problemi ovisnosti, situacija postaje još kompleksnija. Žene koje se bore s ovisnošću suočavaju se s unutarnjim sukobima, osjećajem krivnje i pritiscima koje donosi odgovornost prema djeci. Važno je shvatiti da ovisnost ne definira roditeljsku sposobnost, ali stvaranje sigurnog okruženja za djecu može biti izazovno.

Žene koje su majke te ujedno i ovisnice suočavaju se s dvostrukom stigmom. S jedne strane, suočavaju se s predrasudama o ovisnosti, dok istovremeno moraju nositi teret očekivanja i kritika zbog svoje uloge roditelja. Ova stigmatizacija često dovodi do osjećaja izolacije, a žene se povlače iz podrške koja im je nužna za oporavak.

Važno je razumjeti da su žene koje se bore s ovisnošću i dalje roditelji koji brinu za dobrobit svoje djece. Empatija i podrška igraju ključnu ulogu u njihovom putovanju prema ozdravljenju. Umjesto osude, potrebna im je podrška koja će im pomoći u suočavanju s izazovima i pružiti stabilnu osnovu za obiteljski oporavak.

Osnaživanje žena koje su majke i bore se s ovisnošću zahtijeva integrirani pristup podršci.

To uključuje osiguravanje pristupa stručnjacima za mentalno zdravlje koji razumiju specifične izazove s kojima se suočavaju žene s dvostrukom dijagnozom, prilagodbu rehabilitacijskih programa kako bi se uzeli u obzir roditeljski aspekti, uključujući obiteljsku terapiju i podršku djeci te promicanje svjesnosti i razumijevanja kako bi se smanjila stigmatizacija žena koje su majke i imaju probleme ovisnosti.

Jedan od ključnih elemenata uspješnog oporavka žena koje su roditeljice i bore se s ovisnošću jest održavanje obiteljske povezanosti. Ovo može uključivati aktivno uključivanje u terapijske sjednice s djecom, gdje se zajedno radi na obnovi povjerenja i otvorenom dijalogu. Važno je stvoriti siguran prostor u kojem djeca mogu izraziti svoje osjećaje i postavljati pitanja, a istovremeno podržavati majku u njezinom putu prema ozdravljenju.

Održivi oporavak žena s problemom ovisnosti o drogama zahtijeva dugoročnu podršku. Osim terapije i medicinskih intervencija, važno je razviti programe podrške u zajednici, gdje se ženama pruža kontinuirana emocionalna, praktična i socijalna podrška. Povezivanje s resursima kao što su savjetovanje, obrazovanje o roditeljstvu, te zapošljavanje može pomoći ženama da izgrade stabilan temelj za svoju budućnost.

Roditeljstvo i ovisnost često idu ruku pod ruku s izazovima, ali važno je razumjeti da svaka žena zaslužuje podršku, bez obzira na svoju prošlost ili trenutačne izazove. Kroz stvaranje podržavajuće zajednice te prilagođavanje sustava podrške, možemo pomoći ženama da prevladaju ovisnost, izgrade snažne obitelji i pruže ljubav i podršku svojoj djeci. Ovo je put prema cjelovitom ozdravljenju, u kojem svaka žena ima priliku ponovno pronaći ravnotežu između roditeljstva i vlastitog oporavka.

Literatura: Becoña, E., Martínez, Ú., Calafat, A., Juan, M., Fernández-Hermida, J. R., & Secades-Villa, R. (2012). Parental styles and drug use: A review. Drugs: education, prevention and policy19(1), 1-10.

Podijeli ovaj post

Vezani članci