Hrvatski jezični portal nelagodu definira kao neugodno stanje izazvano obično vanjskim poticajem, osjećaj izazvan tuđim ponašanjem, situacijom i sl. Psihološki rječnik nelagodu opisuje kao jedan pol osnovnih emocionalnih kvaliteta – drugi pol je ugoda. One situacije koje su karakteristične po nelagodi, drže psiholozi i psihologinje, nastojimo izbjegavati ili čim više skratiti.

Kada se osjećamo nelagodno? Koliko često? I koliko traje nelagoda kada se dogodi? Koje su situacije, misli i osjećaji ‘okidač’ nelagode ili nas u njoj zadržavaju? Je li nelagoda izazvana našom osobnom interpretacijom nekog događaja? Koju ulogu pri njenom pojavljivanju ima povratna informacija društva kojeg smo dio? Na koji se način manifestira, koji su unutarnji, a koji vanjski znakovi nelagode?

Mislimo da odgovori na ova pitanja nisu jednoznačni jer smo mi društvena i emocionalna bića koja vanjski svijet doživljavaju na jedinstven način. Sklone smo – a to je sasvim ljudski – željeti da je slika unutarnjeg i vanjskog svijeta koju stvaramo ispunjena sa što više onog pozitivnog, ugodnog, onog toplog, obojenog, nasmiješenog. No, da bismo došle do toga često preplivavamo i proživljavamo ono što nije tako pozitivno, ugodno, toplo i obojano. Suočavamo se s nelagodom. U školi, na fakultetu, u obitelji, na poslu, prijateljskim ili intimnim odnosima, kao i u unutarnjem, drugima nepoznatom, svijetu.

Nelagoda je tu.

Pitanje je jedino kako se s njome nositi.

Piši nam o svom iskustvu, podijeli s nama situacije u kojima si se osjećao.la nelagodno i kako si iz njih isplivao.la.

Skupljamo priče, iskustva i senzacije, jer je nam je važno početi razgovarati. Pričajmo o nelagodi!

Pratiti nas možeš i na Instagramu ili Facebooku.

Podijeli ovaj post

Vezani članci