Utjecaj upotrebe supstanci na zdravlje žena i razvoj djeteta

Kod uzimanja lijekova, vrlo je važno provjeriti svaki lijek, uključujući lijekove bez recepta i prirodne dodatke prehrani, kako biste utvrdili jesu li sigurni za uzimanje tijekom trudnoće. Ovo je posebno važno tijekom prvog tromjesečja trudnoće (0-13 tjedana), kritičnog razdoblja za razvoj embrija i fetusa.

Istraživanja pokazuju da uporaba duhana, alkohola ili nedopuštenih droga ili zlouporaba lijekova na recept od strane trudnica može imati ozbiljne zdravstvene posljedice za dojenčad. To je zato što mnoge tvari lako prolaze kroz placentu, pa tvari koje uzima trudnica dospijevaju i do ploda. Redovito uzimanje nekih lijekova može uzrokovati neonatalni apstinencijski sindrom, u kojem dijete prolazi kroz apstinenciju nakon rođenja. Simptomi ustezanja od lijeka u novorođenčeta mogu se razviti odmah ili do 14 dana nakon rođenja i mogu uključivati: proljev, pretjeran ili visok plač, abnormalni refleks sisanja, vrućicu, hiperaktivne reflekse, povećan tonus mišića, razdražljivost, slabo hranjenje, ubrzano disanje i drugo. Djeca rođena od majki koje su i pile i pušile nakon prvog tromjesečja trudnoće imaju dvanaest puta veći rizik od sindroma iznenadne smrti dojenčadi u usporedbi s onom koja nisu bila izložena ili su bila izložena samo u prvom tromjesečju trudnoće.

Pretpostavlja se da bi učinci kanabisa na rast fetusa mogli biti izraženiji kod žena koje često konzumiraju marihuanu, osobito u prvom i drugom tromjesečju. Ne postoji istraživanje na ljudima koje povezuje upotrebu marihuane s mogućnošću pobačaja. Pronađene su neke povezanosti između upotrebe marihuane tijekom trudnoće i budućih poremećaja razvoja i hiperaktivnosti kod djece. Istraživači teoretiziraju da povišene razine ugljikovog dioksida mogu ograničiti rast fetusa kod žena koje koriste marihuanu tijekom trudnoće. Istraživanje na ljudima pokazalo je da neke bebe koje su rodile žene koje su tijekom trudnoće koristile marihuanu pokazuju izmijenjene reakcije na vizualne podražaje i pojačano drhtanje što bi moglo ukazivati na probleme s neurološkim razvojem. U školi je vjerojatnije da će djeca izložena marihuani pokazati nedostatke u vještinama rješavanja problema i pamćenju.

Konzumacija alkohola tijekom trudnoće može dovesti do poremećaja fetalnog alkoholnog spektra, općeg pojma koji uključuje fetalni alkoholni sindrom, djelomični fetalni alkoholni sindrom, poremećaje razvoja mozga povezane s alkoholom i urođene mane povezane s alkoholom. Ovi učinci mogu trajati cijeli život, uzrokujući poteškoće s motoričkom koordinacijom, emocionalnom kontrolom, školskim obavezama, socijalizacijom i zadržavanjem posla.

Ugljikov monoksid i nikotin iz duhanskog dima mogu ometati opskrbu fetusa kisikom. Pušenje tijekom trudnoće povećava rizik od određenih urođenih mana, prijevremenog poroda, pobačaja i niske porođajne težine te se procjenjuje da uzrokuje više od 1000 smrti dojenčadi svake godine. U nekim slučajevima, pušenje tijekom trudnoće može biti povezano sa sindromom iznenadne smrti dojenčadi, kao i problemima učenja i ponašanja te povećanim rizikom od pretilosti kod djece.

Ako se osjećate pod pritiskom da prestanete uzimati određene droge kad ste trudne, razmislite o tome da činite to za sebe, a ne samo zbog bebe. Osim novca koji ćete uštedjeti, odvikavanje će poboljšati vaše zdravlje i koristiti vašoj obitelji u godinama koje dolaze.

Napisala: Petra Šokman

Podijeli ovaj post

Vezani članci