Samohrane majke i ovisnost

Samohrani roditelj je roditelj koji sam skrbi za svoje dijete i uzdržava ga. Jednoroditeljska obitelj je obitelj koju čine dijete, odnosno djeca i jedan roditelj. Jednoroditeljska obitelj može nastati na više načina, kao što su smrt jednog roditelja, razvod i napuštanje. Prema Popisu stanovništva iz 2001. godine, u Hrvatskoj je bilo 156 036 samohranih majki, što čini 83% od ukupnog broja samohranih roditelja. Samohrane majke bore se sa mnogim emocionalnim, financijskim i socijalnim problemima. Unatoč društvenim izazovima, samohrane majke moraju održavati dom i dobrobit svoje djece te financijski podupirati njihov život. Nažalost, zbog ove ogromne odgovornosti, uobičajeno je da se samohrane majke okreću zlouporabi sredstava ovisnosti. Kao prvo, samohrane majke rijetko spavaju dovoljno da bi mozak i tijelo ponovno dobili energiju za normalno funkcioniranje. Nedostatak sna podiže razinu kortizola, povećava hormone stresa, remeti imunološki sustav i može rezultirati naglim promjenama raspoloženja.

Samohrane majke bore se s mnogim psihološkim problemima zbog čimbenika kao što su: nisko samopouzdanje, povijest zlostavljanja, financijska nesigurnost, neadekvatna briga o sebi, poteškoće u vezi ili problemi s bivšim partnerom, ljudi koji osuđuju ili slabi sustavi podrške, poteškoće uzdržavanja djeteta s posebnim potrebama. Zbog navedenog, samohrane majke mogu postati tjeskobne i depresivne, što dovodi do iskušenja zlouporabe štetnih kemikalija, stvarajući ciklus ovisnosti koji može utjecati na njih i njihovu djecu. Djeca iz domova samohranih roditelja koja su vidjela svoju majku kako zlorabi droge mogu razviti poremećaje ovisnosti o drogama ili loše mentalno i emocionalno zdravlje. Također, samohrane majke s ovisnošću mogu stvoriti suovisne odnose s djecom koja se mogu osjećati odgovornima za brigu o roditelju s poremećajem ovisnosti.

Samohrane majke sklone su zlouporabi tvari poput određenih stimulansa poput kokaina ili lijekova za liječenje ADHD-a ili depresanta koji se klasificiraju kao opioidi ili lijekovi protiv bolova. Ovi lijekovi se često miješaju s alkoholom što je izuzetno opasno jer se time pogoršavaju nuspojave alkohola i konzumiranog lijeka. Veća je vjerojatnost da će žene razviti ovisnost o alkoholu nego muškarci jer žene zadržavaju manje vode, nakupljaju više masti u tijelu i imaju niže razine enzima koji razgrađuju alkohol u tjelesnom sustavu. Liječenje ovisnosti o alkoholu hitno se preporučuje, osobito ako drugi lijekovi stupaju u interakciju sa supstancom, kako bi se izbjeglo trovanje alkoholom i promjene u ponašanju.

Samohrane majke mogu, ali i ne moraju pokazivati znakove ovisnosti. Samohrane majke mogu pokazivati sljedeće znakove ovisnosti koji uključuju, ali nisu ograničeni na: nagle promjene težine, dramatične promjene raspoloženja, konstantno curenje nosa ili zakrvavljene oči, povećano loše mentalno zdravlje, loša koordinacija i problemi s pamćenjem, smanjena pozornost na standardne odgovornosti, laži i tajnovitost, loša higijena i promjena izgleda.

Bitno je prepoznavanje i razumijevanje ovih znakova jer to pomaže u prepoznavanju okidača, ublažavanju problema i omogućavanju prikladnog tretmana liječenja. Ako poznajete nekoga, bila samohrana majka ili ne i da se bori s ovisnošću, važno je da potražite pomoć!

Napisala: Petra Šokman

Podijeli ovaj post

Vezani članci