Recenzija serije Damin gambit

Autorica: praktikantica Udruge “Vida” Lucija Tomac

Damin gambit (Queen’s Gambit) naziv je serije nastale u Netflixovoj produkciji prema istoimenom romanu Waltera Tevisa iz 1983. godine. Serija prikazuje život šahovske velemajstorice Beth Harmon koju je pod redateljskom palicom Scotta Franka utjelovila Anya Taylor-Joy. Radnja se odvija šezdesetih godina dvadesetog stoljeća u Sjedinjenim američkim državama gdje Beth, djevojčica iz sirotišta, dođe u doticaj s igrom šaha na koju ju potiče kućepazitelj sirotišta. Beth veoma brzo shvati temeljna načela igre i svoju taktiku usavršava predviđajući moguće poteze.

Boljoj koncentraciji i vizualizaciji šahovske ploče pridonose i takozvane ‘zelene tablete’ – lijek koji su sva djeca u sirotištu bila prisiljena uzimati da bi bila smirenija. Zbog te, kako ju naziva, ‘čudesne vitaminske pilule’ Beth razvija skoro pa nadnaravnu koncentraciju i talent koji joj omogućuje vizualizaciju šahovske ploče na stropu sobe u svrhu osmišljavanja strategije šahovskih poteza. Kako vrijeme prolazi, Beth sve učestalije konzumira tablete – pa čak i kada napušta sirotište te odlazi igrati šah protiv tadašnjih nacionalnih prvaka. Bethino stanje pogoršava se pod utjecajem njene majke, žene srednjeg staleža koja je sa suprugom posvojila Beth. Majka potiče mladu Beth i na konzumaciju alkohola, što ostavlja značajan trag na njenoj karijeri.

U seriji Damin gambit slikovito je prikazana borba mlade šahistice koja prkosi seksizmu, istovremeno se boreći s ovisnosti o alkoholu i tabletama. Zapravo, serija i kreće s prizorom vidno mamurne Beth koja dolazi na jedan od najvažnijih šahovskih okršaja u svom životu, nakon čega se radnja vraća nekoliko godina unatrag. Možda se najbolji prikaz dubine Bethine ovisnosti vidi u scenama gdje ona sjedi u dnevnoj sobi svojih posvojitelja nakon majčine smrti, okružena bocama i obučena samo u donje rublje.

Mišljenja o tome kako serija prikazuje ovisnost su dvojaka: neki osvrti tvrde kako je Bethina ovisnost pogrešno interpretirana, dok drugi Beth vide kao visoko funkcionalnu ovisnicu.

Podijeli ovaj post

Vezani članci