4. slika: iako drugačije, dijete ne može ostati ‘neobilježeno’ nama.

Ono što mi jesmo, kako se ponašamo, osjećamo, kako se odnosimo prema drugima, prema radu, obavezama i odgovornostima čini svojevrsno ‘polje’ prožeto značenjima, koje utječe na našu djecu u većoj mjeri od onoga što im upućujemo kao eksplicitne odgojne poruke.

Moje dijete nije voljelo školu. Kad je u prvom razredu započelo ocjenjivanje, imala je cijeli niz psihosomatskih reakcija koje su ciljale izbjegavanju odlaska u školu. Vodila sam je usprkos svim simptomima na koje se žalila, misleći da ne smijem dopustiti da izbjegavajuća ponašanja postanu set odgovora na svaku problemsku situaciju. Desilo se i da nisam došla po nju kad je stvarno bila loše. Školska vrednovanja kosila su se s njenom slikom o vlastitoj vrijednosti i rušila ideju o vlastitoj izvrsnosti. U svakom je razredu propitkivala što se može raditi s dva razreda osnovne škole, što s tri, a što s osam. Moja je ideja bila da će ona biti odličan đak. Ja sam bila odličan đak. Do četvrtog razreda sam se silno trudila da to bude i ona. Što sam se više trudila, ona se trudila manje. Svake je godine ‘za dlaku’ uspijevala biti odlična, a napetost u našoj obitelji na kraju školske godine bila je velika. U četvrtom razredu osnovne škole shvatila sam da je njen uspjeh moj problem radi očekivanja koje sam stvorila i prestala sam je tjerati na učenje. Prisjetila sam se da je školski uspjeh djelomično povezan s inteligencijom, kao i svi drugi uspjesi u životu, i kako činjenica da je moje dijete pametno ne mora značiti da će imati dobar uspjeh. Na moje veliko čuđenje, kad sam ja ‘pustila loptu’ ona ju je uhvatila i počela sama učiti. Nije voljela školu, ali je htjela raditi u životu nešto slično onome što radim i ja, a za to je škola potrebna.

Dijeliti životni prostor znači dijeliti i sudbinu. To vrijedi kako za situacije nelagode, patnje i nesreće, tako i za situacije blagostanja.

Naprosto nije moguće da vaše dijete bude odgojeno bez utjecaja onog što vi jeste i okruženja koje kreirate. Nije moguće imati neki sterilni, neosobni pristup u odgoju koji neće sadržavati obilježja osoba koje su u odnosu, emocionalne klime, pa čak i razine aspiracija koji u tom okruženju postoje.

Podijeli ovaj post

Vezani članci