Najčešće, kada razgovaramo o ovisnostima, u prvom redu govorimo o ovisnosti o psihoaktivnim tvarima, misleći na droge. No ovisnost ne mora nužno biti vezana za psihoaktivno sredstvo ili bilo koje drugo sredstvo, već se ovisnost može razviti na temelju određenog ponašanja, navika i postupaka. Ako to ponašanje dovodi do određene žudnje i potrebe za ponavljanjem, ako shvatiš da si kao malo izgubio.la kontrolu nad onime što radiš, ako ti više frendovi, frendice i neki prošli interesi nisu prioritet, možda je vrijeme da zastaneš – i razmisliš. Jer možda si postao ovisan.na – ne o drogi – ali o nečem drugom.

Četiri su najpoznatije vrste bihevioralnih ovisnosti: Ovisnost o kocki, o internetu, seksu i šopingu. Ako te zanima čuti nešto više o ovoj temi, posjeti naš kanal na Mixcloudu i poslušaj uvodnu epizodu podcasta Što su ponovisnosti?.

Ako te zbunjuje količina vlastite umreženosti, poslušaj prvu epizodu podcasta o ponovisnosti o internetu.

Preskočiš kavu s frendicama i frendovima zbog kladionice, nekad voljenu šetnju sa psom ili pak nedjeljni ručak radi boravka u online casinima. Roditelji, dečko/cura vjerojatno ne znaju da kockaš i sigurno bi voljela da tako ostane. Često radi igara na sreću posuđuješ novce i imaš osjećaj da se nikad nećeš izvući iz dugova? Ako je više tvojih odgovora da nego ne, poslušaj o ponovisnosti o kockanju.

Omniomanija doslovno znači da ti se život vrti oko šopinga i taloženja novih stvari, najčešće nepotrebnih. Sigurno ti odmah na pamet padne neki tvoj frend ili frendica, koji svaki dan ima neku novu majicu, tenisice ili torbu. A možda si i sam.a sebi pao.la napamet. U tom slučaju, informiraj se o ponovisnosti o šopingu.

Misliš da tvoje seksualne aktivnosti probijaju granice uobičajenog i prelaze u ovisnost? Neka seksualna iskustva postanu tvoj izbor, a ne tvoja obaveza! Pažljivo biraj svoja iskustva, čini to iz trebanja. Kada to želiš. Ovladaj svoja moranja. Postani gospodarom.icom svojih potreba, ali i svojih užitaka. A prije svega, poslušaj posljednju epizodu našeg podcasta koja govori o ponovisnosti o seksu.

Epilog podcasta donosi informacije o tome tko smo i kako se možeš priključiti. U Udrugu Vida možeš se uključiti na nekoliko načina: prvo, ako si željan.na angažirati se oko izgradnje zdrave i neovisne zajednice, predlažemo da se uključiš kao volonter.ka. Drugo, ako misliš da si malo preduboko ušao.la u neku od ponovisnosti, možeš zatražiti savjetovanje od naših psihologinja. Treće, ako ti je briga za anonimnost na pameti, postavi nam pitanje preko stranice Pitaj stručnjaka, pitaj stručnjakinju.

Podijeli ovaj post

Vezani članci